Торта “Шоколадов мус “

ЧЕСТИТ  РОЖДЕН  ДЕН  НА  МЕН !!!

2014-10-16 16.04.56

Заслужих си я тази торта 🙂 Имайки предвид   източника  и нейния ранг в гилдията , доста се чудех да бъде или да не бъде тази торта , да се захващам или да погледна за нещо по-…простичко . В края на крайщата реших ,че точно нея ще направя ,но ще я правя поетапно ,сиреч-днес блатовете ,утре шоколадовия мус и сглобяването .
Изпекох блата и без да го режа ,го прибрах в кутията.
На другият ден приготвих муса и сглобих тортата .
Ще отбележа ,че приготвянето на тортата не е никак сложно . Спазвах точните указания и ето това е резултатът 🙂

2014-10-14 17.10.33Необходими продукти за блата
форма за изпичане Ø 20
-180 гр.брашно
-150 гр. захар
125 гр. кафява захар
-60гр .какао
-1 ч.л сода бикарбонат
-1 1/4 ч.л бакпулвер
-щипка сол
-2 яйца /на стайна температура
-140 мл. гъст айрян /съотношението едно към едно мляко и вода ,сол не се добавя/
-75 мл .олио
-140 мл горещо ,силно кафе

Необходими продукти за шоколадовия мус :
-200 гр черен шоколад
-200 гр.млечен шоколад
-400 гр течна сладкарска сметана
-3 жълтъка
-3 белтъка

Фурната се загрява на 180 гр /без вентилатор/
Сухите съставки-брашното ,двата вида захар ,какаото ,бакпулвера ,содата и солта се слагат в купа.Разбъркват се добре.
Олиото ,айряна и двете разбити яйца се добавят към сухата смес.
Всичко се разбърква добре и накрая се добавя горещото кафе.
Получава се редка кексова смес ,доста по-течна от нормалната .Точно на това се дължи сочността на блата ,който след изпичане остава сочен и леко влажен .
Готовата смес се изсипва в предварително намаслена и поръсена с какао тортена форма.
И тук е мястото да добавя -Пекох един блат ,който възнамерявах да разделя на три.Разделих го на два ,стори ми се доста сложно рязането на този сочен блат. Препоръчвам на себе си , за в бъдеще изпичането на всеки блат по отделно.
Изпичането на един голям блат е за около 45 мин. или до суха клечка .Времето на изпичане се редуцира ,ако се пекат блатовете по отделно.

Приготвяне на шоколадовия мус

Шоколадът се начупва на малки парчета.
Сметаната се загрява до преди кипване и с нея се залива шоколада.
Оставя се да се охлади.
На водна баня се разбиват жълтъците . Дъното на съда , в който се разбиват не трябва да докосва водата , защото така ще се сварят .Направих го така -В тенджерка сложих вода , към 3 пръста. Жълтъците сложих в касерола ,чието дъно точно се налагаше върху горната част на тенджерката. Разбивах жълтъците с тел , докато касеролата се загря.Може и с миксер да се разбива , дори е по-удобно.
Жълтъците се изсипват към шоколадово-сметановата смес и се разбъркват добре.Оставя се да се охлади добре и се прибира в хладилника за час , за да стегне .
Белтъците се разбиват на водна баня с щипка сол.
Постепенно се добавят към охладената вече смес ,първоначално се добавя лъжица-две и се разбърква внимателно с шпатула отдолу-нагоре , за да не излезе въздуха от белтъците и муса да придобие въздушен обем.
Първоначално разбъркването е трудно , тъй като крема е стегнат , но с прибавянето на белтъците се отпуска.
Разбърква се до пълното усвояване на белтъците.Прибира се хладилника за още 40 мин.

Сглобяване на тортата

В тортена чиния се поставя първия блат. Намазва се с муса , покрива се с втория блат , отново се намазва с мус , третия блат също се намазва с мус ,като внимателно се заглажда отгоре.
Тортата се измазва с мус отстрани.
Украсата е по желание , в моя случай борда е от шоколадов чипс , отгоре сложих шоколадови топчета и допълних с бели шоколадови стърготини .
Изпълнението на тортата не е сложно , по-сложно ми беше да го обясня .
Заслужава си и ще повторя 🙂

2014-10-18 16.31.31

 

Advertisements
This entry was posted in Торти. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s